• Grete Sutrop

Miks ja kuidas ikkagi see taimne toit siis?

Ma isegi ei mäleta täpset aastanumbrit, millal see kõik algas, aga see sai tõuke ikkagi Loomakaitse Seltsis vabatahtlikuks olemisest kuskil üle kümne aasta tagasi ja aastaid enne lapsi, sest seal need teemad minu jaoks esimesi kordi tõusetusid (et miks on meil üht looma okei süüa ja teist oleme valmis aitama ja päästma iga hinna eest). Sealt edasi juba hakkasin üldse rohkem toitumise teemasid uurima ja jõudsin läbi oma kogemuste arusaamiseni, et taimne toit on kehale mõnusam seedida ja enesetunne on palju parem ja tervem ja haigustevabam, kui olen taimseid valikuid teinud. Ja lisaks-lisaks jõudsin selleni, et taimne toitumine koormab planeeti ka vähem kui loomne toitumine, kui sellele teadlikult läheneda.


Oma elu taimse toidu perioodil olen kõige rohkem olnud lihavaba toitumisstiiliga ehk et ma olen enamasti söönud kala ja tarbinud aeg-ajalt piimatooteid ja mune, aga liha on olnud välistatud. Kahe esimese raseduse ajal võtsin mõneks kuuks liha menüüsse tagasi (selle põhjused ei ole nii must-valged, seega ma hetkel ei hakka siin pikemalt heietama), aga siis läksin lihavaba toitumise juurde tagasi.


Olen olnud mitmeid perioode ka täistaimsel- ehk vegantoidul (isegi mingeid perioode toortoidul), kõige rohkem vist järjest pool aastat või mõni kuu rohkem ja kuna ma tunnen, et see on minu jaoks kuidagi ikkagi suund, mis kutsub, siis teen ka sel aastal esialgu jaanuaris täistaimse kuu. Eelkõige selleks, et mugavustsoonist välja tulla ja uusi (ja vanu häid) taimsed retsepte (taas)avastada, sest tegelikult ma ei pea alati kalatoite valima, kuna kõhu saab täis ka taimselt. Ja tegelikult ei pea piimatooteid kasutama, sest pärast ei ole kehas hea tunne ning kõik on vabalt asendatav ka taimsete toiduainetega. Ja see ongi vist lisaks enesetundele ja vägivallatuseaspektile üks veenvamaid ja toetavamaid argumente taimse toidu juures, et selleks, et kõhtu täis sada või head toitu nautida, ei pea liha sööma. Ega piimatooteid. Sest maailmas on järjest rohkem veganeid, taimse toidu austajaid ja ägedaid toiduvõlureid, kes taimset toitu täie rauaga ja südamega katsetavad, tuunivad ja ägedamaks ja elamusterohkemaks võluvad. Restoranid ja kohvikud lisavad menüüsse järjest rohkem taimetoite ja poed pakuvad juba alternatiive ka ikka päris korralikus valikus (võrreldes näiteks selle ajaga, mil alustasin)!


Mu perekond ja lapsed söövad kõike, aga neil on avar silmaring ka taimsete toitude osas. Ja ma tahan märkida, et ma ei mõista kedagi hukka, kes minuga sarnaselt ei toitu. Igaühel on oma teekond ja stiil ja tõed ja veendumused ja see on aktsepteeritav (ja see käib teistpidi ka - ka taimetoitlaste ja ükskõik, mis toitlaste puhul). Ma kutsun ka tulihingelisi lihasöödikuid üles lihtsalt igapäevaselt rohkem taimseid valikuid tegema, nii silmaringi mõttes, sest üks ei sega ju teist ja selleks ei pea lihast kohe ja täielikult loobuma. Gurmaan saab olla igatpidi! Taimse toidu puhul lisandub veel see boonus, et nii maailm, keskkond, loomad ja keha kannatavad selle ühe korra kasvõi ainult natukene vähem.


Kokkuvõttes on taimsel toitumisel minu jaoks nii suur hunnik eeliseid loomse toitumise ees, et see sobib nii mu kehale kui vaimule ja meelele ja kõigele paremini. Mu hing ja süda on rahul, kui ma tunnen et ma astun samme armastusrohkema elu poole ja seda igas mõttes ja ei pea samas ka maitses ja toidunautimiserõõmus järeleandmisi tegema!


Meie retsepte ja katsetusi leiad blogist tervisejuures.blogspot.com, mis sai loodud kunagi 2013. aastal, kuhu viimasel ajal uusi lemmikuid lisandunud ei ole (tegelen sellega), aga kus on hunnik vanu lemmikuid, mida mina, näiteks, siiamaani abiks võtan. Näiteks banaanikeeksi teeme juba aastaid ja üht täistaimset śokolaadikooki. Ja suppe ja värke. No kõike.


Meie taimne seljanka!

0 comments