• Grete Sutrop

Kui elurõõm on talla all

Ma lihtsalt praegu jooksin paljajalu toast autosse, et sealt salaküpsised ära tuua, mille laste eest peitu olin pannud. Sest ma olen ju hooliv ema ega soovi lastele liigselt suhkrut sisse sööta. Ja söön selle nende eest ise ära. Igatahes sain ma selle väikese jooksmise ajal päris hästi aru, mida tähendab see, et naudi teekonda, mitte tulemust. Sest see teekond küpsisteni - paljajalu ja kleidiväel oli lihtsalt nii elevusttekitav ja äratav ja rõõmustav ja päris, et need küpsised, milleni ma jõudsin, kahvatusid selle kõrval. Noh, nad on endiselt head, muidugi. Aga see väike pooleöine lippamine autosse ja tagasi, väike peatus tähtede all, väike sisse- ja väljahingamine, jahedus nahal ja talla all ja siiras rõõm elusolemisest oli see, mis mind siia kirjutama tõi. Iseendale ja natuke teile ka. Et ära märkida, et see pärisrõõm elust ei pea olema kusagil mujal kui oma talla all.


Ja ma ei või, aga ma panin praegu Spotifys suvalt mängima rubriigi "Liked songs" ja selles hakkas minu kirjutamise kõrvale täiesti spontaanselt mängima see laul (Tanel Padari ja Kadri Voorandi "Sügisetüdruk" albumist Veidi valjem kui vaikus). Ma kuulasin seda viimati mõned aastad tagasi vist. Ja see on täpselt sellise muusikakeelega, mis hõlmab kuidagi kohe eriti täpselt kõike selles autonilippamises, jahedasseismise ägeduses ja elevuses, ja selles, et ma sain niimoodi kätte võtta ja keerutada kevadises kleidikeses keset ööd. Korraks. Täpselt piisavalt, et iseennast iseendas hästi korraks, aga hästi päriselt üles äratada. Ja mitte kedagi ja mitte midagi muud ei olnud selleks vaja. Noh, küpsiseid ehk. Ahh, need hetked ja kooskõlad.


Ja nüüd ma jätkan sellega: Sam Garrett "Light of Your Grace". Nii ilus.Keibu 2019

0 comments